Nieuwsitem april 2014

1. Verbouwen en herstellen van woningen
Het verbouwen en herstellen van woningen ouder dan 2 jaar valt tijdelijk onder het 6%-tarief. Het 6%-tarief geldt alleen voor werkzaamheden die u afrondt in de periode van 1 maart 2013 tot 1 januari 2015. Onder verbouwings- en herstelwerkzaamheden wordt verstaan: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning.  Let op: het 6%-tarief geldt alleen voor het arbeidsloon, niet voor de meegeleverde materialen.

2. Hervorming kindregelingen per 2015
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Hervorming kindregelingen op 11 maart 2014 aangenomen. Ouders krijgen in het nieuwe stelsel te maken met maximaal 4 in plaats van 11 regelingen: de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag. In totaal blijven er vijf regelingen bestaan. Het in stand houden van de gratis schoolboeken loopt echter via de scholen en niet in een directe regeling naar ouders.

3. Controlethema’s aangiftejaar 2013
Net als vorig jaar heeft de Belastingdienst bij de aangiften inkomstenbelasting weer verschillende service- en controlethema\’s. De Belastingdienst heeft deze thema\’s geselecteerd omdat in de aangiften bij deze thema\’s relatief veel fouten worden gemaakt. De service- en controlethema\’s van het aangiftejaar inkomstenbelasting 2013 zijn:
– zorgkosten, zoals dieetkosten en medicijnen;
– gastouders;
– zorgverleners die zorg verlenen aan houders van een persoonsgebonden budget;
– hypotheekverhoging;
– giften;
– vermogen in het buitenland en Belgisch pensioen;
– echtscheiding

4. Blokkeringsregeling bij uitstel
Voor al onze klanten vragen wij standaard uitstel aan voor het indienen van de aangifte. Dit betekent dat hierdoor de aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2013 uiterlijk op 1 mei 2015 moeten worden ingediend bij de Belastingdienst. Zonder uitstel moet de aangifte inkomstenbelasting al op 1 april 2014 binnen zijn en de aangifte vennootschapsbelasting op 1 juni 2014.

Vanaf aangiftejaar 2013 is er een nieuwe regeling: de blokkeringsregeling uitstel. Hierbij bepaalt uw ‘aangiftegedrag’ of de Belastingdienst uitstel verleent voor het doen van aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2013. Concreet betekent dit dat u geen uitstel krijgt indien de aangifte 2012 niet of te laat is gedaan en u ook de aangiften over 2011 en/of 2010 te laat heeft gedaan.

5. Belastingrente
Vanaf het belastingjaar 2012 is de heffingsrente vervangen door de belastingrente. Een belangrijke wijziging is vanaf welke datum belastingrente wordt berekend. Voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting start die periode nu een half jaar na het belastingjaar. Belastingrente wordt berekend vanaf 1 juli,  dat was 1 januari. Voor het belastingjaar 2013 dus vanaf 1 juli 2014. Dit geldt ook als de Belastingdienst rente vergoed.

U ontvangt rente indien de Belastingdienst er langer dan 3 maanden over doet om een belastingaanslag op te leggen. Voor het rentepercentage geldt bij de inkomstenbelasting een minimum percentage van 4% en voor de vennootschapsbelasting een minimum percentage van 8%.
Het tijdig verzoeken om een goede voorlopige aanslag is daarom zeer wenselijk.

6. Milieu- en energielijst 2014
De Milieu- en energielijst 2014 is op 30 december 2013 gepubliceerd in de Staatscourant. Op de nieuwe lijsten staan circa 500 duurzame maatregelen.
Op de site RVO.nl kunt u de lijsten vinden. Indien u investeert in deze technieken kunt u tot 41,5% procent extra van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Hierdoor kan het zeer aantrekkelijk zijn om voorafgaand aan uw investeringsbeslissing hierover informatie in te winnen.

7. Toch nog geen Depotservice vanaf 1 juli 2014
Het omzetten van de G-rekening van uitleners en onderaannemers naar een depot bij de Belastingdienst gaat toch niet op 1 juli 2014 van start. Het ministerie van Financiën wil eerst de belangen van de banken en gebruikers van de G-rekening onder de loep nemen.

8. Verkorting ketenbepaling per 1 juli 2015
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Werk en Zekerheid, die het ontslagrecht aanpast en enkele wetten verandert omtrent flexkrachten. Wel is er het één en ander in het oorspronkelijke wetsvoorstel gewijzigd. Zo gaat een deel van de wet niet dit jaar, maar pas per 1 juli 2015 in. Een belangrijke wijziging is dat de kortere ketenbepaling niet ingaat per 1 juli 2014, maar pas op 1 juli 2015. Deze maatregel gaat daardoor tegelijk in met de wijziging van het ontslagrecht.

9. Invoering aanzegtermijn per 1 juli 2014
Per 1 juli 2014 bent u mogelijk verplicht om werknemers standaard één maand voor afloop van hun tijdelijke contract schriftelijk op de hoogte te brengen van de beëindiging daarvan. Ook als u de overeenkomst verlengt, moet u dit melden. Doet u dit niet of bent u te laat, dan bent u de werknemer een vergoeding verschuldigd.

Deze verplichte aanzegtermijn geldt alleen voor tijdelijke contracten van zes maanden of langer. U hoeft de werknemer niet schriftelijk in te lichten over het einde van zijn contract als de einddatum afhangt van bijvoorbeeld het eind van een project. Het is dan immers lastig om van tevoren al een einddatum te bepalen.

10. Nieuwe Subsidieregeling Praktijkleren.
Per 1 januari 2014 is de afdrachtvermindering onderwijs vervangen door de nieuwe Subsidieregeling Praktijkleren. Bedrijven komen in aanmerking voor subsidie als zij aan een leerling/student/deelnemer uit één van de volgende sectoren begeleiding bieden:
– Leerlingen die een leer-werktraject volgen in het VMBO.
– Deelnemers aan een MBO-opleiding met een beroepsbegeleidende leerweg (BBL).
– Studenten die een duale of deeltijd HBO-opleiding volgen.
Hieronder vallen de codes van de opleiding in de CROHO-onderdelen techniek of landbouw en natuurlijke omgeving. Het gaat alleen om de opleidingen waarbij een praktijkdeel een verplicht onderdeel van de opleiding is.

11. Premiekorting jonge uitkeringsgerechtigden.
Als u sinds 1 januari 2014 een uitkeringsgerechtigde werknemer heeft aangenomen die bij indiensttreding minstens 18 jaar maar jonger dan 27 jaar is, komt uw onderneming vanaf 1 juli 2014 mogelijk in aanmerking voor de nieuwe premiekorting voor jonge uitkeringsgerechtigden.
Ook al kunt u deze premiekorting pas vanaf 1 juli 2014 toepassen is, de regeling is al wel van start gegaan. De premiekorting geldt vanaf 1 juli 2014 zolang als de werknemer voor uw onderneming werkt, met een maximum van twee jaar.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven